Karbonhidratlı Besinler
Karbonhidratlar,insanın bağışıklık sisteminde, üreme sisteminde ve gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat eksikliği tüm bu sistemlerin işleyişinin bozulmasına yol açabilir. Ancak özellikle şeker ve mısır şurubu gibi rafine karbonhidratların aşırı tüketimi obeziteye, şeker hastalığına ve kansere yol açabilir. Tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken karbonhidratlı besinlerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.
#1: Fruktoz ve Toz Şekeri; Fruktoz ve toz şeker, saf rafine bir karbonhidratı temsil etmektedir ve açıkçası %99’u yağ, protein, vitamin veya mineral barındırmayan karbonhidrattır.Boş kalori oldukları için bu tarz rafine şekerler tüketilmemelidir.
#2: İçecek Tozları, Akide Şekerleri ve Sakızlar; Akide şekerlerinin büyük bir çoğunluğu rafine toz şekeridir ve tüketilmemelidir. Sakız şekeri de çoğunlukla nişastalıdır vetüketilmemelidir.
#3: Şeker Gevreği; Kutu içinde ve tüketime hazır gevreklerin çoğu şeker doludur, hatta bu “tam tahıllı” olarak söylenenler için bile geçerlidir. Arkada yazan içerik kısmını okuyun, bu yiyeceklerin bazıları %90-93 oranında karbonhidrat içerir. Aksine, evde hazırladığınız yulaf ve tahıl ezmeli sıcak gevrekler %10-12 oranında karbonhidrat içermektedir ve bunlar vücudunuz için faydalı olan kompleks karbonhidrat ve vitamin açısından çok daha zengindir.
#4: Kuru Meyveler (Elma, Erik, Hurma); Elma, erik, muz ve hurma gibi kuru meyveler karbonhidrat oranı olarak yüksektir. Bu gıdalar, diyet lifi ve bir çok vitamin yönünden zengindirler, bu sebepten ötürü şeker isteğini bastırmak için kullanılabilirler. Fakat uzun süreçte bu gıdaları kısıtlamak en iyisidir. Susuz elma, kuru erik ve muzun %88-90’ı, kurutulmuş şeftali ve kayısının %83’ü, kuru üzümün %79’u ve hurmanın %75 civarı karbonhidrattır.
#5: Düşük Yağlı Krakerler, Pirinç Kekleri ve Patates Cipsleri; Marketlerde bulunan düşük yağlı ürünler ve atıştırmalıkların büyük bir çoğunluğu, tatlarını güzel hale getirmek için yüksek karbonhidrat

#6: Un, Kek ve Kurabiye; Un ve türevi ürünler, özellikle kekler, kurabiyeler ve ekmekler değersiz karbonhidrat oranı olarak yüksektirler.
#7: Marmelat ve Reçel; Bu tatlıların karbonhidrat oranı %64-68 oranında değişim göstermektedir. Bu, genellikle ne kadar kuru veya sıvı kıvamda olduğuna bağlıdır. Daha az sıvı ve daha az kuruluk, daha çok karbonhidrat demektir.
#8: Patates (Mücver ve Patates Kızartması); Tüm mücver içerikli patates ürünleri %35’lik bir oranla yüksek karbonhidrata sahiptir. Patates kızartması %27 ve fırınlanmış patates (kabuğuyla birlikte) %21 veya orta boyutlarda bir patates, %36 oranında karbonhidrat içermektedir.
#9: Tatlı Turşu, Soslar ve Salata Sosu; Tatlı-ekşi soslar %35 oranında karbonhidrata sahiptirler, az yağlı soslar ise genellikle %32 oranın karbonhidrat içerir.
#10: Pizzalar; Pizzada bulunan karbonhidrat miktarı, pizza hamurunun kalınlığına bağlıdır ve insanlar bu sebepten ötürü karbonhidrat tüketimini azaltmak için, ultra ince hamurlu pizza sipariş etmektedirler. Pizzalar, malzemesine ve hamurunun kalınlığına göre karbonhidrat seviyesi olarak %22-30 oranında değişmektedirler.