Powerlife 3lu set

Boksörler Vücut Geliştirme Yapıyor Mu?

Boks, güce dayalı sporlardan birisidir. Boksun bu özelliğinden dolayı boksörlerin vücutlarının güçlü ve dayanıklı olması gerekir. Bu durum ise boksörler vücut geliştirme yapıyor mu sorusunu akla getirir. Bunun haricinde ise boks yapmak vücut geliştirir mi, boks yaparak kaslarımı ne kadar geliştirebilirim, boks mu yoksa vücut geliştirme mi yapmalıyım şeklindeki sorular da fazlasıyla merak edilir. Bu yazımızda, söz konusu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Boksörler vücut geliştirme yapmalı mı? Boks yaparak kas geliştirilir mi? Vücut geliştirme ile boks arasındaki ilişki nedir? Hepsi yazımızda.

 

Boksörler Body Building Yapar Mı?

Öncelikle boks ile vücut geliştirmenin tamamen farklı sporlar olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. Yapılan antrenmanlar, vücudun kazandığı özellikler ve ortaya çıkan sonuçların ufak bir kısmında benzerlik olsa da söz konusu sporlar tamamen farklıdır. Amaçları, yöntemleri ve sonuçları farklı olmasına rağmen, ortak noktaları da vardır. Örneğin; her iki sporda da ortak kaslar gelişir ve güçlenir.

Boksörler body building ya da bilinen adıyla vücut geliştirme yapar mı sorusunun cevabı ise duruma göre farklılık gösterir. Boksörlerin tamamının vücut geliştirme yapması ya da tamamının bu spordan uzak durması gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı boksörler vücut geliştirme yaparken, bazıları ise yapmazlar.

Boksun gerektirdiği özelliklerin bir kısmı ile vücut geliştirmenin ortak olduğu söylenebilir. Fakat önemli bir kısmı ile ortak değildir ve özellikle kaçınılması gerekir. Ortak özelliklerin kazanılması için vücut geliştirme yapılabilir, fakat tamamı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Muhammed Ali’nin En İyi Gifleri ve Hayatı

 

Boksörler Vücut Geliştirme Yapmalı Mı?

Boksörler, isterse vücut geliştirme yapabilir, fakat burada sorulması gereken asıl soru, boksörler vücut geliştirme yapmalı mı şeklindeki sorudur. Bu sorunun cevabını verebilmek için boksun gerekliliklerini bilmek gerekir. Öncelikle boks, sporcunun ağırlığı ile ilgilidir. Sporcunun ağırlığı değiştikçe sıkleti de değişecektir. Vücut geliştirmede ise kas kütlesinin artırılması söz konusudur ve buna bağlı olarak sporcuların kilosu bir miktar artar. Dolayısıyla sıkletini değiştirmek istemeyen bir sporcunun vücut geliştirme yapması, mantıklı olmayacaktır.

Boks ve Vüxut Geliştirme

Boks, darbe alınan bir spordur ve bu darbelerin etkisinin daha az hissedilmesi için kasa ihtiyaç vardır. Özellikle karın bölgesindeki kasların son derece önemli olduğu söylenebilir. Bazı boksörler, buradaki kasları daha etkin bir şekilde çalıştırmak için vücut geliştirme sporu yaparlar. Fakat yapılan bu sporun kısmi olduğu bilinmelidir. Yani bütün kasların çalıştırılması değil, esas olan bazı kasların çalıştırılmasıdır.

Boksörlerin sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi çevikliktir. Gerek kendisini korurken, gerekse de rakibe yumruk atarken çevik olmak gerekir. Bunun için farklı antrenmanlar yapılır ve sporcunun çeviklik kazanması sağlanır. Bu noktada vücut geliştirmenin zaman zaman bir dezavantaja neden olması söz konusudur. Özellikle kas kütlesinin çok fazla olması, sporcunun çevikliğini olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun haricinde ise daha kolay darbe alınması gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: 12 Boksörün Maç Öncesi ve Sonrası Fotoğrafları

 

Boks Yaparak Kas Geliştirilir Mi?

Boks, güç ve dayanıklılığı gerektiren bir spordur. Bundan dolayı boksun vücut geliştirmeye etkisi olduğu, yadsınamaz bir gerçektir. Fakat bunun haricinde vücudun tamamen geliştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yani vücut geliştirmede olduğu gibi bütün kasların ayrı ayrı çalıştırılması ve bunun sonucunda kasların hacminin artırılmasından bahsedilemez. Boks antrenmanları incelendiğinde bu durum çok daha net bir şekilde görülecektir.

Boks yapan kişinin dayanıklı olması gerekir ki, bunun için koşu, mekik ve benzer antrenmanlar yapılır. Bu antrenmanlar ise farklı kasların etkili olarak çalışmasını sağlar. Dolayısıyla boks yapan kişinin vücudunun geliştiğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle kol ve karın kaslarının etkili bir şekilde geliştiği bilinir. Bunun haricindeki kaslarda da ciddi bir değişim olur, fakat bunların vücut geliştirme ile karşılaştırılması doğru değildir. Vücut geliştirmede amaç kasların hacminin artırılması iken, boksta yapılan antrenmanların amacı bu sporun daha etkili olarak yapılmasıdır. Dolayısıyla da önceliklerin farklı olduğu bilinmelidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yuri Boyka Antrenman Rutini

 

Boks Antrenmanında Koşunun Önemi

Boks antrenmanlarında koşu önemli bir yer tutar, ayakta kalma ve çeviklik için ayak kaslarının geliştirilmesi gerekir. Koşu ile fazla kiloların atılması da söz konusudur. Bununla birlikte burada da beslenmenin son derece önemli olduğu bilinmelidir. Protein ağırlıklı bir beslenme şarttır. Yüksek kalori alınmalıdır ki, yapılan antrenmanlar ile bunlar yakılsın. Yani yüksek kaloriye bağlı kilo alımı söz konusu değildir.

 

Vücut Geliştirme ve Boks Arasındaki İlişki

Buraya kadar verilen bilgileri dikkate alındığında, her iki spor arasında ciddi bir ilişki olduğu fark edilecektir. Fakat buna karşın söz konusu sporların tamamen farklı olduğu ve birbirlerinden ayrıldıkları da bilinmelidir. Olaya bu şekilde bakılması daha doğru olacaktır.

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse boksörlerin vücut geliştirme yapmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Boksörlerin önemli bir kısmı bu sporu da yapar, fakat bütün kasları için bir çalışma yaptıklarını söylemek yanlış olur. Karın, kol ve bacak kasları için yapılan kısmi çalışmalar vardır. Bu çalışmalar, boksörlere önemli avantajlar sağlar.

10
0
admin
admin - 3 yıl önce
6170 0 10
YORUMLAR
Sizin Yorumunuz
Rumuz :
E-Posta :
Lütfen mesaj kutusunu boş bırakmayınız.
Yenile

Güvenlik kodunu aşağıdaki kutuya giriniz:

Yorum yaz

ÇEŞİTLİ İÇERİKLER
EN İYİ SPORCU GIDALARI
GÜNÜN MOTİVASYONU
Lazar Angelov Motivasyon Lazar Angelov  Motivasyon
EDİTÖRÜN TAVSİYELERİ
GÜNÜN EN İYİ GALERİSİ

Facebook'dan Bizi Takip Edin

GALERİLER
  • 1
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
  • 2
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
  • 3
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
  • 4
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
  • 5
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları