Diyabet Kontrolü İçin Doğru Egzersiz Nasıl Yapılmalı?
Diyabetli hastaların kan şekerlerini kontrol altında tutmaları son derece önemlidir. Bunun için kullanılan ilaçların haricinde farklı uygulamalar da uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Söz konusu tavsiyelerden birisi de egzersizlerdir. Egzersiz yaparak diyabetli hastalar kan şekerlerini daha rahat bir şekilde kontrol edebilir. Üstelik egzersiz yapmanın bunun haricinde de farklı olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, daha az şeker arzusu, düzenli bir uyku ve daha düşük stres bu faydalardan öne çıkanlardır. Fakat burada doğru egzersizin yapılması son derece önemlidir.
Diyabet Kontrolü için Yapılan Egzersizler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diyabet kontrolü için farklı egzersiz tavsiyeleri olduğunu göreceksiniz. Bu tavsiyelerden ciddi olanları dikkate almanız gerekir. Çünkü normal kişilere verilen egzersiz tavsiyelerinin diyabet hastalarına verilmesi uygun olmayacaktır. Bu hastaların kullandıkları ilaçlar ve genel sağlık durumları, daha dikkatli olunmasını gerekli kılar.
Tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları, aşırı kilolarından kurtulmak için egzersiz yapabilir. Ancak bu egzersizin ne olacağı, ne zaman ve nasıl yapılacağı son derece önemlidir. Ayrıca egzersizler ile paralel olarak ilaçların kullanılmaya devam etmesi de gerekir.
İlaç kullanımı ile kan şekeri düşürülebilir. Egzersiz yapıldığında ise hipoglisemi etkisi oluşturarak kan şekerinin düşmesini sağlayabilir. Egzersize bağlı olarak meydana gelen hipoglisemi, genellikle egzersizden 1 gün sonra başlar. Bu durumda kan şekeri ve vücuttaki enerji seviyesi düşer. Dolayısıyla bu noktada doğru bir beslenme planı yapılması gerekir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fit ve Sağlıklı Olmak için Bu 10 Yiyeceği Tüketin
Doğru Uzman Desteğinin Önemi
Egzersiz için tavsiye istediğinizde çok sayıda uzman ve internet sitesi bulabilirsiniz. Fakat bunların neredeyse tamam normal insanlara yönelik olan egzersiz tavsiyeleri verir. Bunların diyabete olan etkileri araştırılmadan yapılması, yarar yerine zarar verebilir. Bundan dolayı mutlak surette bir uzmandan yardım alınmalıdır. Yardım alınan uzmanın diyabet kontrolü egzersizi konusunda tecrübeli olması, önemli bir husustur.
Bu konudaki tecrübeli uzmanların açıklamalarına bakıldığında, birçok diyabet hastasının egzersiz bilgisi konusunda yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Hastalar aslında egzersiz yapmak istemekte, fakat bu konuda bilgileri olmadığından egzersizlere başlayamamaktadır.
Diyabet kontrolü için yapılacak egzersizlerde, doğru planlama ve izleme yapılmalıdır. Yani sadece yapılacak hareketlere ve bunların kaç tekrardan oluşacağına odaklanılması ciddi bir sorun oluşturacaktır. Bunun yerine egzersiz esnasında ve sonrasında kan şekerinin değişimi izlenmelidir. Böylece yapılan hareketlerin etkisi çok daha net bir şekilde görülür. Buradan elde edilen verilere göre de doğru planlama yapılır.
Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığı arasında bazı farklılıklar vardır. Tip 2 hastaları için beslenme, ilaç kullanımı ve egzersiz yapma, şekerin dengelenmesine yardımcı olur. Tip 1 hastalarında ise hipoglisemi durumunun görülmesi söz konusu olabilir. Yani bu ihtimal biraz daha yüksektir. Bunun dengelenmesi için ekstra özen gösterilmesi gerekir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Diyabet Kontrolü İçin Egzersiz Nasıl Yapılmalıdır?
Diyabet kontrolü için yapılan egzersizler iki yönlü olarak incelenmelidir. Hem egzersiz öncesi hem de sonrası dikkate alınmalıdır. Özellikle bu noktada beslenmenin büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir.
Egzersize başlamadan önce ufak bir atıştırmalık almak ya da karbonhidrat ağırlıklı bir öğün yemek gerekebilir. Bu noktada yapılacak egzersizin süresi, yakılacak kalori ve kullanılan ilaçlar etkilidir.
İnsülin kullanmayan ve düşük yoğunluklu bir egzersiz yapan kişiler, egzersiz öncesinde küçük bir miktar karbonhidrat tüketebilir. İlaç kullanan bir diyabet hastasının ise kan şekerinin çok fazla düşmemesi için beslenmesini ve egzersizini daha farklı ayarlaması gerekir. Bu alanda tanınan uzmanlar, 15 kuralının uygulanmasını tavsiye eder. Bu kural, egzersiz tamamlandıktan 15 dakika sonra 15 gr karbonhidrat tüketimidir. Ayrıca karbonhidrata protein eklenerek kas gelişimi olumlu olarak etkilenebilir.
Diyabet kontrolü için yapılan egzersizden sonra kan şekerinizi takip edin. Yaptığınız ölçüm 100 mg / dL altında ise kan şekeriniz düşük demektir. Bu noktada hızlı bir şekilde meyve suyu ile protein alın. Karbonhidratlara ağırlık vermeniz, kan şekerinizin daha hızlı dengelenmesine neden olur. Bunları yedikten 15 dakika sonra tekrar test yapın. Yine 100 mg / dL altında ise aynı işlemi tekrarlayın. Böylece kan şekerinizin dengelenmesini sağlamış olacaksınız. Bunu her egzersizden sonra tekrarlamanız son derece önemlidir. Kesinlikle ihmal etmeyin ve egzersize kan şekeri ölçüm cihazı ile gidin.
* Burada diyabet hastaları için genel bilgiler verilmiştir. Bunlar kesinlikle medikal bir tedavi yerine geçmez. Konuyla alakalı en doğru bilgiyi doktorunuzdan almanız gerektiğini unutmayınız.