Glutamin Nedir? Yararları ve Zararları

Glutamin Nedir ?
Glutamin, insan vücudunda temel olmayan amino asit türüglutamate`in(ya da glutamik asidin) tükendiğinde ve nitrojen içeren amonyak moleküllerine bağlandığında üretilir. Glütamini bir tür nitrojen sünger olarak düşünebilirsiniz. Glütamin, amonyağı temizler ve birçok işlevinin yanında hücre gelişiminde ve doku onarımında kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşır. Protein kırılmasından türeyen bütün nitrojenin yüzde 30-35 kadarının glütamin biçiminde taşındığı tespit edilmiştir. Glütamin, glütamatı yeniden sentezlemek için de kırılabilir. Bu da glütamini mühim bir amonyak ve nitrojen kaynağı hâline getirir.Vücudunuzun dahili glütamininin yaklaşık yüzde 70’i, glütamin kullanımının baskın alanları olan ince bağırsağa, böbreklere ve akyuvarlara taşındıkları iskelet kasta üretilir. Amino asitin dahili seviyeleri birçok unsura bağlıdır. Yorucu egzersizler, hastalık, rahatsızlık, açlık ya da oruç, hızlı büyüme veya gelişim ve diğer aşırı psikolojik baskı/stres durumları gibi hamilelik ve emzirme de aşikâr biçimde vücuttaki glütamin stoğunu tüketir. Bu sayılan durumlar, glütamin alımını artırmanın veya takviyesini düşünmenin uygun olacağı durumlardır.
Glutamin Ne İşe Yarar ?
Glutamin diğer alfa-amino asitler gibi- protein sentezinde ve kırılmasında rol oynar. Ancak glütaminin tekişlevi bu değildir. Belirgin biçimde BCAA (Branched-Chain Amino Acid) metabolizmasını, bağırsak çeperi onarımını, normal bağışıklık sistemini, glükoz oluşumunu, su taşınmasını, nörotransmisyonu ve daha birçok başka unsuru etkiler. Amonyağın vücudunuzun asit temelli dengesini koruma görevi yapmak için glütaminden ayrıştığı böbrekleriniz, glütamin tüketen başlıca organlarınızdır. Nerede amonyak varsa orada glütamin de var demektir. Bir araştırmada, sadece 4 günlük yüksek proteinli ve yüksek yağlı bir diyetin, kan plazmasındaki ve kas dokusundaki glütamin seviyelerinin yüzde 25 düşmesine neden olmaya yettiğini göstermiştir.
Performans ve Fizik Uygulamaları Nelerdir ?
Glütaminin çeşitli işlevlerine rağmen onun normal ve sağlıklı insanlar üzerinde kas kütlesinin artışına, vücut yağının azalmasına veya kas kuvvetinin ya da gücünün artmasına doğrudan etkisinin oluğunu gösteren pek az kanıt var.
Bununla beraber vücutlarını ne kadar da yoğun antrenmana maruz bıraktıkları düşünüldüğünde sporcular, kayda değer miktarlarda aldıkları glütamin takviyesinin veya diğer takviyelerle birlikte yaptıkları glütamin yüklemesinin bazı yararlarını görebilirler. Bir araştırma, sporcuların hafif dehidrasyondan mustarip olduklarında takviye glütaminin, egzersiz performansını yükselttiğini ve glükoz ve eloktrolit içecekleriyle birleştiğinde sıvı ve elektrolit tutulumunu artırdığını bulmuştur. Takviyelerin, yorgun düşene kadar bisiklete binilen örneklerde büyüme hormonu seviyesini artırdığı da görülmüştür. Hücre dışı glütamin yoğunlaşmalarının kas büyümesinden sorumlu olan moTOR sinyal iletimi yollarını harekete geçirdiği de görülmüştür. Yine debir kere daha belirtilmeli ki glütamin takviyesinin yararları, başka şartların da karşılanmış olmasını gerektirmektedir: Söz konusu durumda, mTOR sinyal iletiminin, bir miktar sınır seviyede hücresel hidrasyonla birlikte BCAA (özellikle leucine)’nin varlığını da gerektirir. Başka bir vakadaysa 8 hafta boyunca yükleme ve devam dozunda kreatinle birlikte günde 4 gram glütamin tüketen sporcular, kreatini tek başına alanlara oranla vücut kütlelerinde (yağ harici) daha fazla kazanım elde etmişlerdir. Bu, dikkat çekici gibi gelebilir ama bu kadar düşük dozajda alınan ve sadece 8 haftalık bir süreç sonundaçıkan sonucun sağlıklı olduğunu söylemek oldukça güçtür. Daha yüksek dozajla veya daha uzun süreli yapılacak bir çalışmanın daha anlamlı farklar ortaya koyacağı bellidir.
GLUTAMIN ÇEŞİTLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Glutamine Tipleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bir glutamin ürünü seçerken dikkate almanız gereken en önemli nokta, miktarından çok onun salım sistemidir. Toz, kapsül ya da tablet satın aldığınızda düzensiz biçimli L-glütamine en iyi iş görenidir. Ancak glütamin değişken olduğundan içmeye hazır karışımlardan veya L-glütamin takviyesi içerdiğini iddia eden protein barlarından uzak durun. Eğer hazır içecekleri ve protein barları tercih ediyorsanız L-alanyl-Lglutamine, glycyl-L-glutamine hydrate veya içeriğinde ‘glutamine peptide’ olarak yazılmış olanları gibi glütaminin ‘peptide-bound’ biçimlerini aramalısınız. Bu peptit biçimlerin birindeki glütamin yoğunlaşmasının tipik olarak yaklaşık yüzde 65-70 olduğunu aklınızda tutun. Başka bir deyişle, 10 gr. Glutamine peptide başına sadece 6,5-7 gr. glütamin düşer. Tabii dozaja da bağlı olarak. Biçimine bakılmaksızın mideye giren glütaminin yüzde 90’ına kadarı, ilk geçişte bertaraf edilir. Tükettiğiniz glütaminin az bir bölümü karaciğerinizin ötesine geçmeyi başarabilir. Tüketilen glütaminin büyük bir kısmı, sindirim enterositleri ve bağırsaklarınızdaki bağışık hücreler tarafından saf dışı bırakılır.