İstikrarlı İlerleme İçin 7 Adım

Adım 1: Yaralanmayın.
Bu biraz basit gibi görünebilir. Eğer kaslarınızı hırpalarsanız, düzgün bir şekilde onları çalıştıramayabilirsiniz. Daha da kötüsü, kaslarınızın iyileşmesi için bir ay boyunca spor salonundan uzak durmak zorunda kalabilirsiniz ki bu da sizi önemli ölçüde geriletecektir.
İyi haber de bu kaybedilen kütleyi geri kazanmak nispeten kolaydır, ama bazıları aynı hataları tekrar yapmaya devam eder. Ya yaraları tamamen iyileşmeden önce tekrar antrenman yapmaya başlarlar ya da birden daha önce kaldırdıkları ağırlıklarla aynı miktarda olan ağırlıkları kaldırmaya çok isteklidirler. Her iki şekilde de bir anda en başa dönerler.
Çare yeterince basittir: egonuzu kapıda bırakın, iyi bir forma odaklanın ve vücudunuzu dinleyin. Ağırlık kaldırmayın. Hiç değilse maksimum bir tekrarı tedbirli bir şekilde yapın. Eğer eklemleriniz ağrıyorsa, onlara fazla yüklenmemek iyi bir fikir olabilir.
Daha önce duyduğunuz gibi aynı terane, özellikle genç ağırlık kaldırıcıların büyük bir çoğunluğu ağırlık kaldırdıkları için güzel bir bağ yırtığı oluşumuna neden olurlar. Akıllıca antrenman yapmak ağırlık kaldırmaktan çok daha önemlidir.
Adım 2: Sizde işe yarayanlarla devam edin.
Dergiler bir sürü profesyonel vücut geliştiricilerin yeminler ettiği antrenman rutinleri, antrenman çılgınlığı ve özel egzersizlerle doludur. Peki bilin bakalım ne oldu? Eğer squat yapmak sırtınıza zarar veriyorsa, squattan elde edeceğiniz mükemmel sonuçlar tamamen alakasızdır. Her zaman belli egzersizlerden faydalanamayan kişiler olacaktır.
Squats’ın yanı sıra bazı tipik örnekler olan düz barla yapılan barbellcurl bazı kişilerde bilekleri acıtabilir. Boynun arkası eğilmek için omuzlardan biraz yükü alır ve ağırlığın büyük bir bölümünü çeker. Bu yük azalması tricep gelişmesi için bazıları tarafından lütuf olarak görülse de, diğerleri sadece pec ve deltoidlerini çalıştırmak ister gibi görünürler.
Yardımcı kitaptakileri uygulasanız bile muhtemelen rahat hissettirmeyen birkaç egzersiz biliyorsunuzdur. Bu hareketler de sizi olumsuz yönde etkiler (yorgunluk sayesinde elde edeceğiniz olumlu acının tersine) ya da hedeflediğiniz kaslarda hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Bu sizde bir sorun olduğu anlamına gelmez, yalnızca egzersizin kendisi sizde işe yaramıyor demektir.
Basit bir şekilde söylemek gerekirse, doktrinleri dinlemeyin. Kendi kafanızı kullanın ve size uygun olmayan egzersizleri uygulamayın. Eğer antrenman partneriniz size “kötü” egzersizler yaptırıyorsa, bir orta yol bulmaya çalışın ya da sadece farklı makinelerde bu özel setleri yapmaya çalışın.
Adım 3: Antrenmanınızı karıştırın.
Bu, adım 2’de belirtilen madalyonun öteki yüzüdür: egzersizler sonuçları olumsuz olarak etkileme eğiliminde olan antrenman rutininizin dayanağı olur.
Neden mi? Büyük ağırlıkları elinizle kaldırmakta gitgide iyi olmaya başlasanız bile, vücudunuz hızlı bir şekilde bunu kavrar ve büyüme hızınız gitgide daha da azalır. Egzersiz kaydınızı her ay kontrol edin. Eğer sürekli yeni bir egzersiz ortaya çıkmaya devam ederse, farklı bir şey denemeye çalışmadan önce birkaç hafta kendinizi dinlendirin. Diğer bir konu da serbest ağırlık ya da makinelere dayanarak bu adımda ortaya çıkar.
İnsanların yalnızca serbest ağırlıklara ya da yalnızca makinelere bağlı kalmak için birbirleriyle tartıştıklarını göreceksiniz, ama en iyi sonuç genellikle bu ikisinin birleşiminden elde edilir. Eğer göğsünüzü serbest ağırlıklar ( düz, eğimli pres, dumbbellfly gibi) ile çalıştırmaya alışkınsanız, farklı bir direnç eğrisi için bazı kablo egzersizi ve makine egzersizlerinde çalışmanız yararlı olabilir. Tekrar etmek gerekirse, burada yapılan hile mümkün olduğu kadar çok varyasyonu elde etmektir.