Kas Gelişimi İçin Dinlenme Süresi Ne Kadar Olmalı?
Kas gelişiminde dinlenmenin yeri nedir? Kas gelişimi için dinlenme süresi ne kadar olmalı?
Vücut geliştirmek için düzenli spor yapmanın önemi çok fazladır. Kasların düzenli olarak çalışmasının sağlanması, gelişimlerinin temelini oluşturur. Bu süreçte kasların gelişimi için gerekli olan protein ve diğer besinlerin de yeterli seviyede alınması gerekir. Protein ağırlıklı bir beslenme düzeni sayesinde kas gelişimin hızlı bir şekilde gerçekleşeceği görülecektir.
Vücut geliştirmenin tanımı yapılırken, en önemli faktörlerden birisinin de dinlenme olduğu vurgulanır. Düzenli çalışma ve beslenmenin yanında dinlenme de çok önemlidir ve çalışma programlarına mutlak surette eklenmesi gerekir. Çalışma sonrasında dinlenen kasların gelişimi çok daha etkili bir şekilde gerçekleşir.
Kas Gelişimi İçin İdeal Dinlenme Süresi Ne Kadardır?
Kas gelişiminin sağlanması için dinlenme süresinin doğru olarak belirlenmesi gerekir. Eğer bu süre olması gerektiğinden daha az olarak belirlenirse, kaslar tam olarak dinlenemez ve kaslar çalışma sonrasında toparlanamaz. Eğer dinlenme süresi normale göre daha uzun olursa bu defada kasların gelişimin gerilemesine neden olunur. Bundan dolayı dinlenme süresinin ideal olacak şekilde belirlenmesi son derece önemlidir.
Kas gelişimi için ideal dinlenme süresi ne kadardır sorusunun net bir cevabı yoktur. Bu soruya verilecek yanıt kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Kişilerin mevcut kas durumu, çalışma süresi ve beslenme şekline göre dinlenme süreleri farklılık gösterecektir.
İlk defa vücut geliştirmeye başlayacak birisi için önerilen programda 3 gün çalışma, 4 gün dinlenme vardır. Bazı kişiler için 4 günlük dinlenme süresi fazla ve gereksiz olarak görülebilir. Fakat bu noktada yapılan bilimsel araştırmalar dahi dinlenme süresinin başlangıçta 4 gün olması gerektiğini göstermektedir.
Başlangıç seviyesi geçildikten ve vücut geliştirmeden diğer aşamalara gelindiğinde, dinlenme süresinin kısalacağı bilinmelidir. Başlangıçta dinlenme süresinin fazla olmasının nedenlerinden birisi de vücudun bu düzene alışmasını ve uyum göstermesini sağlamaktır. İleri seviyelere geçtikçe dinlenme süresi kısalmaktadır. En üst seviyeye gelindiğinde ise dinlenme söz konusu dahi olmamaktadır.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Her Egzersizden Önce Mutlaka Yapmanız Gereken 8 Şey
Kas Gelişiminde Dinlenme Seçenekleri
Kaslar çalıştıktan sonra toparlanmalıdır ve bu da sadece dinlenme ile mümkün olur. Bundan dolayı dinlenmenin farklı çeşitlerinden söz edilebilir. Bunlar; set arası dinlenme, çalışma arası dinlenme ve çalışma dönemleri arası çalışma şeklindedir.
-
Set Arası Dinleme
Vücut geliştirmek için yapılan sporda, set arasında dinlenme çok önemlidir. Fakat bunun çok uzun tutulmaması gerekir. Vücudun gelişmesi için normale göre daha fazla yüke maruz kalması gerekir. Eğer bu tam olarak sağlanamaz ise vücut gelişimi mümkün olmaz. Bundan dolayı set aralarında dinlenmek çok önemlidir, fakat buradaki sürenin uzun tutulmaması gerekir. Yapılan hareketlere bağlı olarak dinlenme süresi 30 saniye ile 5 dakika arasında değişir. Fakat bundan daha uzun süreli bir dinlenmenin yapılmaması gerekir.
Örneğin dayanıklılık çalışması yapıyorsunuz. Bu kapsamda gerçekleştireceğiniz 15-20 tekrardan sonra en fazla 1 dakika dinlenmelisiniz. Kuvvet çalışmasında yaptığınız 5 tekrardan sonra 5 dakika dinlenmeniz gerekir ki, bu sürede kaslar kendisine gelir.
-
Çalışma Arası Dinlenme
Vücut geliştirmede dinlenme denildiği zaman aslında anlatılmak istenen çalışma arası dinlenmedir. Çalışma sonrasındaki dinlenme süreci, kasların toparlanmasını sağlar. Bundan dolayı bir gün çalıştıktan sonra ertesi gün mutlaka dinlenilmelidir. Özellikle aynı kas grubu çalıştırılacaksa, iki çalışmanın arasında en az 36-48 saat olmalıdır. Böylece kaslarda meydana gelen küçük çaplı travmalar vücut tarafından tamir edilir.
Buna göre haftada en fazla 3-4 gün çalışılmalı, diğer günler dinlenilmelidir. Yukarıda da ifade edildiği gibi seviye arttıkça dinlenme süreleri biraz daha azaltılabilir.
-
Çalışma Dönemleri Arası Dinlenme
Belirli bir süre aynı hareketleri yaptıktan sonra kaslarınızda yorgunluk başlayacaktır. Kaslara binen yükün artması ve vücut geliştirmede bir sonraki seviyeye geçmeniz, farklı bir dinlenmeyi gerekli kılar. Tempo artırılmadan önce 3-4 günlük bir ara verilmesi ve kasların tamamen kendisini toparlaması sağlanabilir. Ağır bir çalışma temposundan sonra kasların yorulmasına ve gelişimin durmasına plato adı verilir. Bu noktaya geldikten sonra dinlenme süreci başlar. Bunun ardından ise tekrardan çalışmaya başlanılır. Bu sürece ise periyodizasyon adı verilir.
Çalışma dönemleri arasındaki dinlenmelerin kas gelişimini olumlu etkilediği bilinir. Bundan dolayı burada bahsedilen dinlenmenin ihmal edilmemesi gerekir. Aksi durumda kas gelişiminde yavaşlama görülebilir.
Kas Gelişiminizi Destekleyecek Olan En Etkili 5 Protein Tozunu İncelemek İçin Tıklayın.