Kas Kütlenizi Korumak İçin Yapmanız Gerekenler
Düzenli egzersiz yaparak kas kütlenizi arttırabilirsiniz. Bu artış sayesinde vücudunuzu baştan aşağı yeniden şekillendirmeniz bile mümkündür. Ancak egzersizlerle kazandığınız kasları kaybetme riskiniz olduğunu biliyor musunuz? Gerekli önlemleri almadığınız takdirde, uzun uğraşlar sonucunda kazanmış olduğunuz kasları kaybedebilirsiniz. Bunun sonucunda ise tam bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Böyle bir duruma düşmemek için yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.
1. Doğru Beslenme
Kas oluşturma ve kas kütlesini koruma denildiği zaman ilk olarak akla gelen besin türü proteinlerdir. Ancak bu dönemde sadece protein tüketmeniz yanlış olacaktır. Proteinin dışında karbonhidrat ve çok az miktarda yağ bile tüketmeniz gerekir. Karbonhidratlar, vücudunuz için gerekli olan enerjiyi sağlamadaki ilk kaynaklardır. Yağlar ise farklı alanlarda kullanılır. Ancak burada bahsedilenlerin sağlıklı yağlar olduğunun altının çizilmesi gerekir.
Doğru beslenmediğiniz zaman vücudunuz enerji üretmek için önce yağlara yönelir. Eğer vücudunuzda yeteri kadar yağ yoksa bu defa proteinler hedeflenir. Bu da kasların yakılması anlamına gelebilir. Böyle bir durum yaşamamak için doğru beslenmelisiniz.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Kış Dönemi İçin Beslenme Planı
2. Doğal Kas Kayıpları
Yetişkinlik dönemine kadar kas kütlemiz oluşur ve daha sonra egzersizler ile bunları geliştirebiliriz. Ancak 40’lı yaşlara geldiğimizde kaslarımızın yavaş yavaş bizi bırakmaya başladığını fark ederiz. Her 10 yılda ortalama olarak kaslarımızın %3 ila %10’luk bölümünü kaybederiz. İşte bu kayıpları engellemek için düzenli olarak spor yapılması gerekir. Motivasyonunuzu canlı tutarak, düzenli olarak yapacağınız egzersizler sayesinde kas kayıp oranlarınız aşağıya çekilecektir. Bu ise sizin için iyi haber demektir.
3. Protein Tüketimi
Kaslarınızı geliştirirken, protein tüketiminin ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir. Kaslarınızı kaybetmemek için bu hususu, yaşamınızın sonuna kadar unutmamalısınız. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra aldığınız proteinler çok daha önemli hale gelir. Uzmanlar, bu dönemden sonra protein ihtiyacınızın kilo başına 1,2 grama çıktığını ifade etmektedir. Dolayısıyla da daha fazla protein tüketmeniz söz konusu olacaktır.
4. Glikoz Dengesi
Glikozun kasların temel besinleri olduğunu hemen herkes bilir. Kasların çalışması için gerekli olan enerjinin genel olarak buradan sağlandığını söylemek yanlış olmaz. Eğer kaslarda yeteri kadar glikoz kalmaz ise karaciğer üzerinden kan ile kaslara glikoz getirilmesi gerekir. Kan şekeri ve karaciğer glikoz seviyesi düşük olduğunda ise bu defa durum değişir. Bu aşama vücut diğer organları korumak için gerekli olan glikozu almak için kasları parçalamaya karar verir ve hemen harekete geçer.
Kortizol hormonu ile kaslar aminoasitlerine kadar ayrılır. Bu aşamadan sonra devreye glukagon hormonu girer ve aminoasitleri soyarak glikoza dönüştürür. Daha sonra ise bu glikoz gerekli yerlerde kullanılır. Buradaki işlemler, vücudun glikoz ihtiyacı karşılanana kadar devam eder. Dolayısıyla da ciddi bir kas kaybı söz konusu olabilir.
Kas geliştirmek için spor yaparken dahi, vücudunuzun böyle bir döngüye girmesi mümkündür. Bunun yaşanmaması için kesinlikle aç karnına spor yapmamalısınız. Eğer bir şekilde antrenmana aç başlamışsanız, gerekli olan glikoz ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması için enerji içeceği tüketebilirsiniz. Ayrıca egzersizden hemen sonraki süreçte kaslar halen çalışmaya devam eder. Yani yine buralarda glikoz yakımı söz konusudur. Bu aşamada da sıvı ve glikoz takviyesi yapılabilir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fit ve Sağlıklı Olmak İçin Bu 10 Yiyeceği Tüketin
5. Alkol ve Sigara
Alkol ve sigaranın insan sağlığı için zararlı olduğu herkes tarafından kabul edilir. Bu zararlar arasında kas yıkımı da vardır. Özellikle fazla alkol tüketimine bağlı olarak östrojen seviyeniz belirgin bir şekilde artar. Bunun sonucunda ise testosteron seviyeniz düşer. Bütün bunlar ise kas kaybıyla sonuçlanır.
6. Dinlenme
Kas gelişimi için dinlenme süresi çok önemlidir. Kasların yoğun bir şekilde çalışmasından sonra vücudunuzu dinlendirmeniz gerekir. Bu süreçte vücudunuz yeniden inşa edilmeye başlanacaktır. Testosteron ve büyüme hormonları, dinlendiğiniz ve uyuduğunuz zamanlarda salgılanır. Böylece vücudun onarımı gerçekleşir. Bu tür onarımlara izin vermeli ve yoğun bir şekilde egzersiz yapmamalısınız. Haftada en fazla 3-4 günü egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın.