Powerlife 3lu set

Kreatin Nedir?

Reklam Alanı
  Kreatin, karaciğerde üretilen azotlu organik bir asittir. Başta kas hücreleri olmak üzere vücudun tamamındaki hücrelere enerji sağlar. İçerisinde üç tane aminoasit barındırır. Bunlar; L-arginin, glisin ve L-metionindir.

  Kreatin damarlar boyunca bütün vücuda taşınır. Taşındıktan sonra da yüksek enerji ihtiyacı olan kaslar tarafından kullanılır ki bunlar beyin ve iskelet kaslarıdır. Aslında vücudumuzdaki kreatinin %95i iskelet kaslarımızda bulunur.

  Kreatin, Fransız kimyager Michel Eugène Chevreul tarafından 1832 yılında bulunmuştur. Bu kimyasal sadece vücudumuz tarafından üretilmez. Aynı zamanda bazı gıdalardan ve takviyelerden de temin edilebilir.

  Kreatin vücut tarafından nerede enerji ihtiyacı varsa orada kullanıldığından dolayı, bu kimyasal asıl olarak atletler tarafından hızla enerji üretme kabiliyetini, atletik performansı geliştirmek ve daha fazla antrenman yapabilmek için kullanılır.

  Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Amerikan Kolej Sporları Kurumu (NCAA) kreatin kullanımını serbest bırakmıştır ve profesyonel atletler (Bu atletler arasında John Elway ve Sammy Sosa da bulunmaktadır.) arasında kullanımı yaygındır.

>Kreatin Almanın Faydaları

Kreatin sadece atletlerin genel performansını geliştirmek için kullanılmaz. Aynı zamanda kas hastalıklarının ve nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde de kullanılır ki bu hastalıkların içinde arterit, Parkinson, konjestifkalpyetmezliği ve depresyon vardır. Ek olarak, kreatinin bilişsel yeteneği de arttırdığı gözlemlenmiştir.

>>Atletik Performansı Geliştirmesi

  Kreatin takviyeleri genellikle atletler tarafından yüksek yoğunluklu antrenmanlarda gerekli enerjiyi sağlaması için kullanılır.

  İnsanlar kreatin takviyesi alır çünkü bu takviyeyle vücut daha çok enerji üretir. “Vücut daha çok enerji üretince kaldırılan ağırlık miktarı da birkaç kilogram artar.” ve “Daha çok ağırlık kaldırdıkça kaslarınız daha büyük ve güçlü hale gelir.” demiştir Oklahoma Üniversitesi Egzersiz Psikolojisi Asistan Profesörü Chad Kerksick.

Araştırmacılar Journal of Sports Science and Medicine ’de yayınladıkları bulgularda kreatin kullanımının yüksek yoğunluklu antrenmanlarda performansı ve gücü %15 arttırdığını belirtmişlerdir.

  Kaslardaki kreatin miktarının artması daha büyük vücut-kitle endeksi ve toplam vücut-su seviyesiyle bağlantılıdır.

Journal of Athletic Training ‘de yayınlanan bir araştırmaya göre de kreatin takviyelerinin vücutta su tutmaya yol açtığını ancak vücuda su dağıtımında bir değişimin bulunmadığı gözlemlenmiştir.

>>Kreatinin Parkinson Hastalığı İçin Kullanımı

  Kreatin kullanımı Parkinson Hastalığı’nın gelişimini yavaşlatabilir. Parkinson Hastalığı olan kobay farelerde yapılan deneyler sonucunda kreatin kullanımının hastalık yüzünden hücrelerin ölmesini engellediği görülmüştür.

Journal of Neurochemistry ‘de yayınlanan bir araştırmada Coenzyme Q ve kreatin kullanımının nörodejeneratif bozuklukların (Parkinson vb.) tedavisinde kullanılabileceği gösterilmiştir.

>>Kreatin Kullanımı Kas Distrofisi Olan İnsanlara Yardım Edebilir

  Kreatin ayrıca kas distrofisi olan insanlara da kas gücünü arttırmada yardım edebilir.

  Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre kreatin tedavisi gören hastalarda bu tedaviyi görmeyen hastalara göre %8,5 kas gelişimi görülmüştür.

  Araştırmanın başında olan Ruhr Üniversitesi’nden Dr. Rudolf Kley “Kısa ve orta dönem kreatin tedavisinde kas distrofisi hastalarının kas gelişiminde yükselme gözlemledik.” demiştir.

>>Depresyon Tedavisinde Kreatin

  Çoğunlukla atletlerin kullandığı kreatinin depresyon tedavisinde kullanılması biraz şaşırtıcı gelse de bu mümkün.

  Üç farklı Güney Kore üniversitesinden araştırmacıların bulgularına göre, günlük antidepresan kullanımının yanında 5 gramlık kreatin takviyesi yapanlarda yapmayanlara göre antidepresanın etkisinin 2 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

>>Kreatin Beyin Gücünü Arttırır

  Sydney ve Macquarie Üniversitesi’nden araştırmacılar, kreatin kullanımının zekayı ve hafızayı geliştirdiğini gözlemlemişlerdir.

  Araştırmayı yürüten Dr. Caroline Rae “Yaptığımız deneylere göre kreatin kullanımı beyin gücünü arttırıyor.” demiştir.

>Kreatin Kullanımının Yan Etkileri

  İnsanlar kreatin kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.

  Önerilen dozlarda kreatin kullanımı güvenlidir. Ancak Maryland Üniversitesi Sağlık Merkezi’ne göre kreatin kullanımı hafif yan etkiler gösterebilir. Bu yan etkiler:

  - Karın ağrısı,

  - Mide bulantısı,

  - Kramp girmesi ve

  - İshal

  Böbrek rahatsızlığı olanların kesinlikle kreatin kullanmamaları gerekir. Ayrıca diyabeti olanların ve kan şekeri takviyeleri alanların kreatin kullanımında kesinlikle dikkatli olmaları önerilir.

Kaynak: medicalnewstoday.com

29
100
admin
admin - 8 yıl önce
6693 0 29
YORUMLAR
Sizin Yorumunuz
Rumuz :
E-Posta :
Lütfen mesaj kutusunu boş bırakmayınız.
Yenile

Güvenlik kodunu aşağıdaki kutuya giriniz:

Yorum yaz

ÇEŞİTLİ İÇERİKLER
EN İYİ SPORCU GIDALARI
GÜNÜN MOTİVASYONU
Lazar Angelov Motivasyon Lazar Angelov  Motivasyon
EDİTÖRÜN TAVSİYELERİ
GÜNÜN EN İYİ GALERİSİ

Facebook'dan Bizi Takip Edin

GALERİLER
  • 1
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
  • 2
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
  • 3
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
  • 4
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
  • 5
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları