PROTEINDEN KAYNAKLANAN GAZ PROBLEMINI ÇÖZMENIZ IÇIN 6 IPUCU
Protein gazınız mı var? Nasıl kurtulacağınızı öğrenin.
Osurmak, salmak, gaz, yellenme veya teknik olmak gerekirse midede gaz oluşumu – sonuç olarak meseleyi anladınız. Hepimiz yapıyoruz ama açık açık konuşmak için biraz utandırıcı bir konu.ve egzersiz ortasında gerçekleştiğinde hakkında konuşmak da garip oluyor- yanınızdaki adamın sessiz ama ölümcül kokuyu alacağına hiç şüphe yok. Aşırı gaz sadece rahatsız edici durumlar yaratmakla kalmaz aynı zamanda şişkinlik oluşturur- hem de kaslı olmayan bir şişlik.
Tahmini olarak standart bir insan günde 14 kez gaz çıkarmaktadır. Eğer bu sayıdan daha fazla yelleniyorsanız o zaman protein tüketiminize bir göz atmalısınız. Kaynağına bağlı olarak vücudunuzun proteini sindirmesi zorlayıcı olabilir. Spor salonunda insanların sana tuhaf bakmasının sebebi bu olabilir.
1.LİFLERE ODAKLANIN
Daha önce de bahsettiğimiz üzere proteinin vücutta parçalanması zaman alır. Bu durum parçalanmanın zorluğuna bağlı olarak termik etkiye sebep olur. Vücudunuz proteini parçaladığı zaman, azot oluşur. Bu pozitif azot dengesinin sonucu olarak bir salınım yaşamanıza sebep olabilir. Gaz çıkarmanızın bir diğer sebebi de karbonhidrat tüketiminizin az olmasına bağlı da olabilir. Lif bakımından zayıf bir diyet tonlarca protein ile birleştiğinde kabızlık sorunu yaşayan bir sporcu ortaya çıkar.
2.PROTEİN TOZUNUZU TANIYIN
Protein gazları- bizim gaz demeyi tercih ettiğimiz, çok miktarda protein tüketimi ile oluşur. Ve bunlar çok fazla protein içeceği tükettiğiniz zaman daha kötü kokulu olabiliyorlar. Bunu anlamak için protein tozunuzun konsantre mi yoksa izole mi olduğunu kontrol edebilirsiniz. Konsantre olanlar diğerlerinden daha fazla laktoz içerir. İzole protein tozları uzun süreli filtreleme proseslerinden geçerler bu da laktoz baskınlığını ortadan kaldırmaya yardım eder. Eğer bu yöntem işe yaramazsa bezelye veya soya bileşenli protein tozlarını deneyin çünkü laktoz intoleransınız olabilir. Gaz ve şişkinlik bu rahatsızlığın iki klasik semptomudur. Ayrıca protein tozunu badem sütü gibi hayvansal olmayan süt ile karıştırabilirsiniz veya protein tozunu başka bir tarif ile birleştirebilirsiniz.
Ek tavsiye: protein içeceğinizi hemen mideye indirmek yerine yavaşça için çünkü bu şekilde fazladan hava yutmanızı da engellersiniz. Fazladan hava yuttuğunuzda, hava kan dolaşımı tarafından yakalanır ve absorbe edilir bu da osuruk olarak bilinen azot gazını oluşturur. Son olarak protein içeceğini çok fazla karıştırmak da fazladan hava almanıza neden olabilir.
3.PROBİYOTİK KULLANIN
Probiyotikler sizi sağlıklı tutmak için çalışan bağırsak dostu bakterilerdir. Probiyotikleri destekleyici ürünler veya yoğurt yiyerek alabilirsiniz ki kültür bakterisi olduğundan laktoz intoleransına dosttur. İyi bakteri tüketimi bağırsaktaki kötü bakteri miktarını düşürür ve iyi bakterileri yeniler. Probiyotik destek ürün alırken en azından lactobacillus ve bifobacterium içermesine dikkat edin. Probiyotiklerin bağırsak hareketlerini düzenledikleri de gözlenmektedir.
4.BAHARATLANDIRIN
Karminatif: dikkatinizi çekmesi gereken yeni bir besin tanımı çünkü fazla gazı gideren bir madde olarak tanımlanıyor. Sarımsak, tarçın, zencefil, nane, kimyon ve dereotu karminatif ailesinde geçen bitkilerden sadece bazıları. Yemeklerinizde kullanabilir, içeceklerinize ekleyebilir veya doğrudan çayını tüketebilirsiniz. Avrupa Gastroentoloji ve Hepatoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre zengefil gazı belirgin seviyede engellemektedir. Bunun sebebi zencefil, bağırsak hareketlerini kolaylaştıran gingerols ve shogaols isimli bileşenler içermektedir.
5.GAZ SALINIMI
Sadece yüksek miktarda protein almak gaz oluşumun etkilemez diğer gıdalar da etkileyebilir. Karbonhidrat gıdalar da -özellikle ekmek değil- daha çok gaz çıkmanızı tetikleyebilir. Bu besinler; fasulyeler, Brüksel lahanası, lahana, peynir, karnabahar, sakız ve soğandır. Eğer mümkünse yediğiniz bu besinlerin tüketim miktarını azaltmaya çalışın.
6.PROTEİNİNİZİ AYARLAYIN
Spor salonunda sert bir gün geçirdiğiniz zaman, vücut ağırlığı ile orantılı her bir kg için 2-3g protein tüketilmesi önerilmektedir. Bu demek oluyor ki eğer 82kg iseniz ve kas geliştirmek istiyorsanız, her gün en az 215g protein hedeflemeniz gerekmektedir. Eğer normalde bu kadar tüketmiyor iseniz bu miktar oldukça fazla olacaktır. Bu kadar çok miktarda proteine tek seferde almak yerine kademeli olarak 215g’a ulaşabilirsiniz. 175 g protein ile başlayın ve her gün 10-15g ekleyin. Böylesi hem mideniz için daha kolay olacaktır hem de daha az gaz oluşacaktır.