Sporcu Beslenmesi İçin 25 Tavsiye
1-Tutarlı Kalmak Eğer "bana tek tavsiye ver" diyorsanız şunuunutmayın:Daha iyi beslenme alışkanlıkları oluşturmak yaşam tarzınız olmalıdır, geçici bir değişim değil.
2- Açlık Kontrolü Yapın Size uyan bir beslenme planı bulun ve ona sadık kalın. Uzun bir süre sizin için uygun olan bu diyete devam ettiğiniz zaman, vücudunuzun daha sağlıklı olacağını göreceksiniz. Yemekten önce bir bardak su için. Hissettiğiniz şeyin susuzluk değil de açlık olduğundan emin olun. Burada önemli olan nokta, sıkıntılı, duygusal ya da meşgul olduğunuzda kendinizi abur cuburavermemeniz. Yani televizyon izliyorsunuz diye kocaman bir cips paketinibitirmeye hakkınız yok.
3- Kalorinizi kontrol edin Yediklerinizin listesini tutmak sağlıklı bir kilo kaybı ve kazanımı için çok önemlidir. Telefonunuza uygulamalar indirin, internetten bulduğunuz besin değerlerini not alın. Neolursa olsun bunlara sadık kalmanız hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.
4- Tamamlamaya Geçin Her gün yemediğiniz sürece, tatlı veya tuzlu atıştırmalar (az miktarda) sorun değildir. Atıştırmalarınızı ve abur cubur dengesiniayarlayın. %90 sağlıklı beslenin, %10 kendinizi ödüllendirin.
5- Sağlıklı Besinler En İyisi Mümkün olduğunca tek madde içeren gıdalar tüketin. Eğer bir gıda çok işlenmiş ve birbirine zıt birçok bileşen içeriyorsao gıdayı tüketmeyin.
6- Daha Az Şeker Tüketin Şeker sinsidir. O, çeşnilerde, kepekli tahıllarda hatta ekmekte bile karşınıza çıkabilir. Şeker ölçülü kullanıldığı sürece zararsızdır. Bu ihtiyacınızı dut, portakal gibi meyvelerden karşılayabilir, hatta kalorisiz yapay tatlandırıcılardan bile faydalanabilirsiniz. Ama tükettiğiniz bu ürünlerin şeker oranını takip etmelisiniz.
7-Kalori İçeren İçecekler Tüketmeyin Genelde bu gibi içecekleri tehlikeli kalori listesinde saymayı unutuyoruz. Protein tozundan başka, kalorili içecekler tüketmek size ihtiyacınız olandan daha fazlasını vereceği için hedefinize ulaşmanızı engelleyecektir.
8-Sağlıklı Atıştırmalar Her zaman yanınızda, çantanızda, arabanızda sağlıklı atıştırmalıklar bulunsun. Bu sayede çikolata veya cips tüketme alışkanlığından vazgeçeceksiniz.Siz dışardayken yanınızda bir avuç fındık, badem veya protein bar gibi atıştırmalar bulundurmak iyi olacaktır.
9-Yemek Yapma Becerilerinizi Geliştirin Yemeklerinizi hazırlamak içinkendinize zaman ayırın. Pişirirken bir önceki günden kalan miktarı kaydedin. Bu sayede kendinize daha başarılı ve sağlıklı yemek planlarıoluşturabilirsiniz. Bütün gün gereksiz yiyecekler tüketmek yerine böylesi daha iyi olabilir.

10-Tatillere ve Partilere Dikkat Seyahatlerde, tatillerde ve partilerde dikkatli olun. Sağlıklı beslenme düzeninizi asla bir kenara bırakmayın. O gün kendinizibir miktarşımartın ve geri kalan vakitte kontrolü tekrar ele alın.
11-Menü Değişimi Dışarıdayken yemek zorunda kaldığınız yemekleri, ihtiyacınıza göre düzenleyin.Kendinize bir kalori sınırı çizin ve önünüze gelen yemekte birkaç elemeyaparak oranı ayarlayın. Yemeğin nasıl pişirildiğine dikkat edin, emin olamazsanız bilgi isteyin.
12-Gece Alemini Terk Edin Bir tek içki diyetinizi bozmaz diye düşünebilirsiniz ama bunun adının "bağımlılık" olmasının bir sebebi var.
13-Sağlıklı Yağlar Tüketin Yağ tüketimini tamamen engellemeyin. Yağ tıpkı protein ve karbonhidrat gibidengeli bir diyette oldukça önemlidir. Yağ size enerji sağlar, organları ve vücut emilimini korur. Aynı zamanda doymuş yağ, vücut geliştiriciler için ve özellikle vücuttaki testestoron seviyesini korumak için gereklidir.