Powerlife 3lu set

Vücut Geliştirme Sporuna Kaç Yaşında Başlanmalı

Reklam Alanı
Vücut geliştirme sporuna kaç yaşında başlanmalı

Vücut geliştirme sporunun özellikle son yıllarda popüler kültürün etkisiyle gördüğü büyük ilgi, meraklıları arasında bazı sorulara yol açıyor. Özellikle gelişim çağındaki çocukların vücut geliştirme konusunda ilk akıllarına gelen soru vücut geliştirmeye başlama yaşı ile ilgili oluyor. 16,17,18,20… Tartışmalar arasında bir çok farklı yanıt var. Peki doğrusu ne? Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanmalı?

Öncelikle “vücut geliştirme” kavramı, yaştan bağımsız bir konu. Zira her yaşın kendine ait fiziksel ve psikolojik gelişim evreleri vardır ve bu önlenemez. Bu yazıda ele aldığımız vücut geliştirme terimini bir spor dalı olarak düşünmek gerekir.

Ergenlik Dönemi Öncesinde Vücut Geliştirme (12 yaş ve altı)

Ergenlik öncesi dönemde vücut geliştirme egzersizlerinin uygulanması çocukların kas direncini, sinir sistemi ve kas yapısı arasındaki koordinasyonu ve kemik yoğunluğunu artırır ve sakatlık riskini azaltıcı etki gösterir.

12 yaş ve altındaki çocuklar 7 yaşından itibaren kendi vücut ağırlıklarını taşıma yoluyla vücut geliştirme egzersizine başlayabilirler. Burada önemli olan, çocuğun fiziksel gelişimiyle doğru orantılı egzersizler uygulamaktır. 12 yaşa kadar çocukların vücut geliştirme hareketleri için herhangi bir harici ağırlığa ihtiyaçları yoktur. Kendi vücut ağırlıklarını kullanarak uyguladıkları egzersizler de kas direncini artırır. Küçük yaşta çocuklar tarafından uygulanan takla, amuda kalkma veya esneklik egzersizleri gibi jimnastik hareketleri çocuklarda kas gelişimini olumlu etkiler ve zihin & beden koordinasyonunun gelişmesini sağlar.

Ergenlik dönemi öncesinde çocuk vücut geliştirme egzersizlerine yönlendirilirken, egzersiz programları oyunlaştırılmalı ve eğlenceli hale getirilmelidir. Aksi takdirde oyun çağında bulunan çocuk egzersizlerden sıkılır ve gelecekte sürdürmesi gereken düzenli spor alışkanlığını kaybedebilir.

12 yaş ve altındaki çocuklarda uygulanan egzersizlerin sonucu kas kütlesi kazanımı ile ölçülmez. Bu yaş aralığındaki çocuklarda hormon seviyeleri ergenlik öncesi evrede olduğundan kemik gelişimi merkeze alınır ve kas kütlesi kazanımı ilerleyen yaşlardaki düzeyde gerçekleşmez. Çocuk yaşlarda vücut geliştirme egzersizlerinde mutlaka çocuk gelişimi konusunda uzmanlaşmış bir kişisel antrenörden destek alınmalıdır. Doğru bir egzersiz metodu ile ergenlik öncesinde çocuklar kas ve sinir sistemlerini bir arada ve etkin şekilde kullanmayı öğrenirler ve bu yetenek gelecekte yaşam kalitesinin artmasında önemli rol oynar.

Ergenlik Döneminde Vücut Geliştirme (13-16 Yaş Dönemi)

Ergenlik dönemiyle birlikte salgılanan androjen ve östrojen hormonları çocuklarda büyüme ve gelişmenin artarak devam etmesini sağlar. Erkeklerde 12, kızlarda 10 yaşından gözlemlenen ergenlik dönemi süresince iştah artışı ve buna bağlı olarak kilo almaya sebep olabilir. 13-16 yaş arası çocuklarda gözlemlenen kilo artışı normal karşılanmakla birlikte, özellikle günümüzün hareketsiz günlük yaşantısı nedeniyle gerekli önlem alınmadığında çocuk için obezite riski doğabilir.

13-16 yaş arası dönemde vücut geliştirme bu nedenle önemli hale gelmektedir. Özellikle çocuklarda kas direncinin artması ergenlik sonrası dönemde de önemli bir bedensel kuvvet kaynağı haline gelir. Bu dönemde çocuklar vücut geliştirme egzersizlerini küçük ağırlıklar eşliğinde gerçekleştirebilir ve yaptıkları egzersizin bir spor branşı olduğunun farkına vararak düzenli spor alışkanlığı kazanabilirler.

Vücut geliştirme sporuna kaç yaşında başlanmalı

Gerek ergenlik öncesi gerekse ergenlik döneminde çocuklara vücut geliştirme sporunun sadece kas kütlesi kazanmak anlamına gelmediği anlatılmalı ve öncelikle sağlıklı yaşam bilinci oluşturmak amaçlanmalıdır.

Çağımız koşullarında çocukların hareket alanının gittikçe sınırlandığı ve fiziksel aktivitelerinin azaldığını düşündüğümüzde, bedensel ve zihinsel gelişimin doğru ivmeyle ilerleyebilmesi için spor alışkanlığı bir zorunluluk halini almaktadır. Çocukların vücut geliştirme sporu ile ilgisi spor bilinciyle birlikte geliştirilmeli, farklı spor branşları dönemsel olarak denenerek çocuğun vücut yapısı ve zevkleriyle uyumlu branşlar üzerine yoğunlaşılmalıdır.

Ergenlik dönemi tamamlanıncaya kadar seçilecek vücut geliştirme hareketleri kemik gelişimine ve esnekliğin korunmasına yönelik egzersizler olabilir. Hacim kazanma amacıyla yapılan ve egzersiz aletleri yardımıyla uygulanan fitness egzersizleri ergenlik dönemindeki çocukların reflekslerini olumsuz yönde etkileyebilir.

16 yaşından sonraki dönemde uygun ağırlıklarla fitness egzersizlerini uygulamak gelişimin tamamlanması açısından daha doğru bir yöntem olmaktadır. Ergenlik döneminin sona erdiği 18-20 yaşlarından sonra vücut geliştirme egzersizleri aletli ve aletsiz olarak ağırlıklar düzenli aralıklarla artırılarak uygulanabilir.

16
100
admin
admin - 8 yıl önce
10659 1 16
YORUMLAR
Sizin Yorumunuz
Rumuz :
E-Posta :
Lütfen mesaj kutusunu boş bırakmayınız.
Yenile

Güvenlik kodunu aşağıdaki kutuya giriniz:

Yorum yaz

ÇEŞİTLİ İÇERİKLER
EN İYİ SPORCU GIDALARI
GÜNÜN MOTİVASYONU
Lazar Angelov Motivasyon Lazar Angelov  Motivasyon
EDİTÖRÜN TAVSİYELERİ
GÜNÜN EN İYİ GALERİSİ

Facebook'dan Bizi Takip Edin

GALERİLER
  • 1
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
  • 2
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
  • 3
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
  • 4
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
  • 5
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları