Powerlife 3lu set

Vücut Geliştirmede Sakatlıktan Nasıl Korunurum?

Profesyonel ya da amatör olarak yapılan vücut geliştirme sporları, farklı riskleri bünyesinde barındırır. Bu risklerin başında sakatlıklar gelir. Eğer gerekli önlemleri almadan vücut geliştirme sporlarını yaparsanız, sakatlık yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Bu yazımızda vücut geliştirmede sakatlıktan nasıl korunurum sorusunun cevabını bulacaksınız.

Sakatlıktan korunmak için dikkat etmeniz gereken farklı unsurlar vardır. Bunların tamamını dikkate aldığınızda, sakatlık riskleriniz ciddi oranda azalacaktır. Bu hususlar ve bunlara ilişkin detaylı açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

 

Isınma ve Soğuma Hareketleri

Spor yapmaya başlamadan önce kasların ısındırılması çok önemlidir. Tendon, bağ ve kaslar yeterli ısıya geldiği zaman sakatlık riskleri ciddi oranda azalır. Kas içindeki sıcaklığın artması, hareketlerin daha kolay ve kontrollü yapılmasına imkân verir. Antrenmandan sonra ise soğuma hareketlerinin benzer şekilde yapılması gerekir.

Isınma ve soğuma hareketleri, sadece vücut geliştirme sporları içinde değil, bütün sporlar için geçerlidir. Hiçbir spora ısınmadan başlanılmaması gerekir. Bu durum, çok ciddi bir risktir. Ve çok önemli sakatlıkların meydana gelmesine neden olabilir.

 

Tıbbi Kontroller

Vücut geliştirme sporları ile diğer sporlar arasında önemli farklılıklar vardır. Burada kasların geliştirilmesi için kaslara aşırı yükler bindirilir. Böylece kasların deforme olması sağlanır. Bunun sonucunda ise iyileşme süreci sonunda kas kütlesi artar. Buradaki önemli nokta, kasların zorlanmasıdır. Bu zorlanma sonucunda oluşan deforme durumu, kaslara aşırı zarar vermez. Fakat kaslar iyi durumda değilse, birden aşırı yük binmesi riskli olacaktır. Bundan dolayı sporcuların tıbbi kontrollerini yaptırması ve buradan gelecek sonuca göre spor yapması daha doğru olur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Her Egzersizden Önce Yapmanız Gereken Şeyler

 

Esneme Hareketleri

Vücut geliştirme sporlarında, kasların aşırı zorlandığından yukarıda bahsedilmiştir. Bu zorlamalarda, kasların zarar görmemesi için esnekliğinin artırılması gerekir. Esnekliğin artırılması için yapılan bazı basit egzersizler vardır. Bu egzersizler sayesinde eklemler, en üst sınıra kadar getirilebilir. Bu ise en zor hareketlerin rahatlıkla yapılmasına imkân verir.

 

Koruyucu Malzeme Kullanımı

Vücut geliştirme için kullanılan spor aletlerinin kendi içinde farklı tehlikeleri vardır. Sporcunun dikkatsizliği ya da ufak bir hatası sonucunda farklı sakatlıklar oluşabilir. Bunların engellenmesi ise son derece kolaydır. Kullanılacak koruyucu malzemeler sayesinde olası travmalar engellenmiş olacaktır. Buna örnek olarak powerlifting kemeri gösterilebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kas Gelişimi İçin Dinlenme Süresi Ne Kadar Olmalı?

 

Spor Yapılan Alanın Zemini

Yapılan hareketlerin uygun zeminde yapılması, sakatlık risklerini önemli derecede azaltmaktadır. Bu husus bazı kişiler için önemsiz gibi görünebilir. Fakat zeminin sakatlıklarla olan ilişkisi çok fazladır. Çünkü zemin, yapılan hareketleri ve egzersizleri de fazlasıyla etkiler. Örneğin; sert bir zeminin iskelet sistemine daha fazla reaksiyon kuvveti oluşmasına neden olur. Çim ya da benzer şekilde yumuşak zeminin oluşturduğu reaksiyon kuvveti ise daha düşüktür. Bundan dolayı hareketler, uygun zeminde yapılmalıdır.

Zeminin bir diğer etkisi ise kaygan olup olmamasıdır. Bu husus son derece önemlidir. Çünkü kaygan zeminde spor yapmak, ciddi riskler oluşturur. Hele de ağırlık kullanılan vücut geliştirme sporlarında bu durum çok daha risklidir.

 

Kaslara Dengesiz Yüklenme

Vücut geliştirme için kaslara fazla yük bindirilmesi son derece normaldir ve olağan bir durum olarak kabul edilir. Fakat bunun dengeli bir şekilde yapılması gerekir. Yani kaslara yük bindirilmesi olayı, uzun süreli olmamalıdır. Normal süreden daha fazla yapılan hareketler, sakatlıklara adeta davetiye çıkarır. Bundan dolayı kasların çalıştırılması ve dinlendirilmesi, doğru olarak ayarlanmalıdır.

Vücut geliştirmede yapılan hareketler, fitness hareketlerine göre daha zordur. Fakat burada tekrar sayısının daha az olduğu söylenebilir. Bundan dolayı kaslara aşırı şiddette bir yükün uzun süre binmesi söz konusu değildir. Ancak sporcular bu kurala uymaz, uzman tavsiyelerine dikkat etmez ise farklı sakatlık sorunları ortaya çıkabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fit Olmak İçin Bu 10 Yiyeceği Tüketin

 

Egzersiz Günlerinin Doğru Planlanması

Fitness ya da vücut geliştirme sporlarında, her gün egzersiz yapılması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü kas yapısı buna uygun değildir. Kasların en az 24 saat dinlendirilmesi, hem gelişimlerinin desteklenmesi anlamına gelir hem de sakatlıkları engeller. Eğer kaslara yeteri kadar dinleme süresi verilmez ise sakatlık risklerinin oldukça artacağının bilinmesi gerekir.

Uzmanlara göre egzersiz programının haftada 3-4 gün olması, en ideal seçenektir. Böylece sporcular da güçlerini toplamış olur. Bütün bunlar ise yapılan spordan görülen etkinin en üst seviyeye çıkması anlamına gelir.

8
0
admin
admin - 3 yıl önce
1726 0 8
YORUMLAR
Sizin Yorumunuz
Rumuz :
E-Posta :
Lütfen mesaj kutusunu boş bırakmayınız.
Yenile

Güvenlik kodunu aşağıdaki kutuya giriniz:

Yorum yaz

ÇEŞİTLİ İÇERİKLER
EN İYİ SPORCU GIDALARI
GÜNÜN MOTİVASYONU
Lazar Angelov Motivasyon Lazar Angelov  Motivasyon
EDİTÖRÜN TAVSİYELERİ
GÜNÜN EN İYİ GALERİSİ

Facebook'dan Bizi Takip Edin

GALERİLER
  • 1
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
    Çiftlerin Birlikte Spor Yapması İçin 9 İyi Sebep
  • 2
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
    Dünyanın Gördüğü En Güçlü 10 Adam
  • 3
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
    Vücut Geliştirici Olmayan Fakat Yarışmaya Katılmaya Değer Vücutları Olan 10 Atlet
  • 4
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
    Ruhumuzu Havalandırmak İçin Kollara İhtiyaç Duymayan Vücut Geliştirmeci
  • 5
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları
    İnternette Meşhurlaşmış Synthol Fotoğrafları